Den hurtige guide til fluefiskeri – det skal du bruge

fluefisker
nyt indlæg

Der findes mange forskellige former for teknikker når det kommer til fiskeri. Typisk inddeles fiskeriet dog i 2 overordnede kategorier: spinnefiskeri og fluefiskeri. Begge metoder kan bruges til at fange stort set alle fiskearter, men normalt anses fluefiskeriet som værende den sværeste metode at mestre. Det skyldes, at det kræver en del teknik at fiske med flue, hvorfor det normalt ikke er her de fleste starter, når de begynder at fiske. Der kræves også noget helt særligt grej til fluefiskeri, og derfor får du her den hurtige guide til fluefiskeri.

Hvad er fluefiskeri

Fluefiskeri er, som navnet antyder, en form for fiskeri, hvor man imiterer insekter eller mindre byttedyr. Når der fiskes med flue i ferskvand efter f.eks. ørreder, så er det normalt dyr som maj fluer eller vandlevende insekter, som fluen imiterer.

Hvis fiskeriet forgår på kysten, efter de blanke havørreder, så er det derimod ikke insekter, men krebsdyr som rejer og tanglopper, der normalt imiteres. Modsat spinnefiskeri, hvor det er endegrejet, der udgår vægten til at ”spænde stangen op” i kastet, så er det med fluefiskeriet selve linen der udgør vægten. Det skyldes at selve fluen næsten ingenting vejer. Det kræver derfor en speciel teknik, hvor linen svinges metodisk frem og tilbage gennem luften, for til sidst at blive lagt ud i et endegyldigt kast.

fluefisker

Fluegrej

Som nævnt, så kræver fluefiskeriet noget særligt grej. Linen er markant tykkere end en normal fiskeline, da den jo skal udgøre vægten. Der findes mange forskellige klasser af flueliner og jo højere tallet er, desto tungere er linen. Normalt bruges der fra klasse 5 (#5) til klasse 8 (#8) i Danmark.

I forhold til stangen, så er det vigtigt, at den matcher fluelinens klasse. Man kan altså ikke nøjes med én stang, og så skifte flueline – desværre. F.eks. ville man med en #8 stang ikke kunne kaste med en #4 line, da stangen ikke ville blive spændt ordentligt op, og derfor ville kastet blive ganske kort.

Til fluefiskeri bruges også særlige fluehjul, der passer til den tykkere line. Størrelsen på disse er igen også angivet i samme klasser, så det er simpelt at ”bygge” et sæt.

Beklædning

Eftersom fluefiskeri typisk forgår fra kysten eller søbredden, så er det en god ide at anskaffe sig nogle waders. Der findes mange forskellige mærker og prisklasser, så alle kan være med. De to mest anvendte typer af waders er neoprenwaders og åndbare waders.

Neoprenwaders store fordel er, at de er markant varmere end åndbare waders. Til gengæld er de ikke lige så komfortable at bevæge sig i som åndbare waders. Åndbare waders har også den fordel, som navnet antyder, at de er bedre til at forhindre kondensering af sveden, når man bevæger sig.

Ud over waders, så er godt svedtransporterende undertøj og varme sokker også anbefalelsesværdige beklædningsgenstande at anskaffe sig. Brug gerne ”lag-på-lag” princippet når du skal købe beklædning til fisketuren. Princippet går ud på at have flere tynde lag på, der tilsammen gør at du både kan holde varmen, få sveden væk fra kroppen og selvfølgelig holde dig tør. God fornøjelse.