Mindfulness i hverdagen

mindfulness

I Danmark ser vi år på år, hvordan flere og flere mennesker både unge og ældre, må bukke under for en hverdag, der kræver for meget af dem. Med både bolig, familie, job og måske endda studie på samme tid er der enormt mange elementer i hverdagen, der alle kræver vores opmærksomhed og stiller krav til os. I sådanne situationer er det ikke nemt at finde roen og i stedet indfinder stress sig hos mennesket. Den gør os ude af stand til at få en sådan hverdag til at fungere og skaber gradvist endnu flere konflikter, der skal løses. Derfor er det ikke bare vigtigt, men centralt for den, der ønsker et fredfyldt og harmonisk men aktivt liv med mange bolde i luften at finde den smule tid, som det kræver at skabe indre harmoni og ro hver eneste dag. En sådan harmoni og ro kan man finde igennem mindfulness. Derfor får du her et par gode råd til, hvordan du kan få større overskud og være mere dig selv i en krævende tilværelse.

Yoga

Yoga er en enormt god motionsform, da der både trænes balance, udholdenhed, styrke og fleksibilitet. Måske anses den af mange som en form for pseudo-motion, men i virkeligheden er den, hvis den udføres korrekt og langsomt i overensstemmelse med åndedrættet, både krævende fysisk og psykisk og kan sagtens fungere som dagens eneste kilde til motion. Filosofien bag yoga er ikke nødvendig at være bekendt med for at få de fysiske og mentale goder, som yogaen byder på, men den rummer intet desto mindre en masse gode kilder til mindfulness, og den kan være med til at dæmpe mange former for mentale problemer; eksempelvis stress.

meditering

Meditation

Mindfulness handler i bund og grund om at være til stede i nuet rent psykisk i en vågen og opmærksom tilstand. Det kan lyde meget lige til, men det kræver et overskud, som langt de fleste lever foruden. Meditation er så at sige den bedste nøgle til at opnå denne vågenhed og dette overskud. Meditation skærper din perception, gør dig i stand til at tænke klart og handle naturligt i hverdagen, den skaber også en grobund for dybere selvindsigt. Den er dog ikke helt nem at få fat i. Mange mennesker tror, de mediterer, når de sidder i skrædderstilling og lukker deres øjne. Men meditation handler om at tømme sindet fuldstændig i længere tid ad gangen og ikke lade sig distrahere af tanker og faktorer fra det omgivende miljø. Det er således meditationen kan “vække” dig i din hverdag og give dig den skærpede perception, som mindfulness er. Alt det kræver er 15-20 minutter om dagen, og den går udmærket sammen med yoga. Efter sådan en omgang krops- og sindsforkælelse er der dårligt noget som helst, der kan slå dig ud af fatning i den kommende dag med alle dens udfordringer, forventninger og konflikter. Derfor er det aldrig for sent og samtidig aldrig for tidligt at begynde at praktisere mindfulness gennem yoga og meditation.